Hyllystötarkastukset

HT-esittely

Kuormalavahyllystöjen tarkastukset 

Teemme kuormalavahyllystöjen tarkastuksia standardin SFS-EN 15635 mukaisesti. Kuormalavahyllyt on tarkastettava säännöllisesti ja tarkastus on dokumentoitava asianmukaisesti: 

  1. Ensimmäinen tarkastus on asennuksen jälkeinen vastaanottotarkastus 
  2. Oman henkilöstön voimin säännöllisesti kuormalavahyllystön käyttöasteen mukaisesti esim. viikoittain tai kuukausittain
  3. Tarkastustehtävään pätevän henkilöstön (sisäinen tai ulkoinen) toimesta perusteellinen tarkastus 12 kk välein 

Jokaisessa em. vaiheessa on vauriot ja turvallisuuspuutteet kuten esim. vääntymät, kolhut, kuormitustaulun puuttuminen jne. on dokumentoitava systemaattisesti. Tarkastuksissa myös käyttöhenkilöstön on ymmärrettävä vaurioluokitukset vihreä, oranssi, punainen ja niiden merkitykset seuraavasti:  

  • Vihreä: Vähäinen vaurio. Vauriosta on tehtävä merkintä tarkastuspöytäkirjaan ja sitä on seurattava tarkastusten yhteydessä. 
  • Oranssi: Vaarallinen vaurio, joka vaatii korjausta, mutta ei välitöntä hyllyn tyhjentämistä. 
  • Punainen: Vakava vaurio, joka vaatii välittömiä toimenpiteitä. Tilanne vaatii hyllykuorman purkamisen ja hyllystön asettamisen käyttökieltoon, kunnes korjaustyöt on suoritettu. (Lähde Kasten …) 

Tarkastuksessa havaitut vaurioituneet osat on pääsääntöisesti hyllykalustevalmistajien ja toimittajien mukaan vaihdettava ja niitä ei tule korjata esimerkiksi hitsaamalla. 

Tarkastuksen suorittaminen: 

Varastohyllyjen tarkastus suoritetaan normaalisti lattiatasolta havainnoiden missä vauriot yleensä tapahtuvat. Korkeammalla tarpeen mukaan tehtävät tarkastukset suoritetaan asianmukaisella nostinlaitteella. Hyllyjä ei ole tarpeen tyhjentää tarkastusta varten sillä seuraavien tarkastusten yhteydessä tulee ylempänä oleva vaurio useimmiten esille. Vaurion laajuus mitataan ja toleranssin ylittävät osuudet merkitään vaurioluokan mukaisesti. 

Korjauspalvelu hyllytarkastusten pohjalta 

Teemme tarkastusraportin pohjalta, näin sovittaessa tarjouksen korjaustöistä sekä myös korjaustyön ja tarvittaessa hankimme sekä toimitamme korjausmateriaalit. Välitöntä korjausta vaativat vaurioiden korjaukset onnistuvat usein sopimuksen mukaan nopeastikin. 

Kuormalavahyllystön käyttöön oleellisin työkalu on kuormitustaulu ja muut hyllystön kuormitusmerkinnät. Ilman kuormitustaulua ylilastauksen vaara ja siitä seuraava vaurioiden mahdollisuus on suuri. Valitettavan usein markkinoilta jo poistuneisiin hyllystöihin ei ole mahdollista saada kuormituskylttejä. Selvitämme tarkastuksen pohjalta valmistajien ja toimittajien kanssa kuormituskylttien päivittämisen ja saatavuuden sekä toimitamme uudet, jos ne ovat saatavissa. 

Hyllymuutokset 

Hyllyjen palkkitasojen muutoksissa on aina ymmärrettävä muutosten vaikutus hyllyvälin kantavuuteen. Nämä tiedot ovat luettavissa kuormitustaulusta. Esim. alimman palkkitason poistaminen saattaa puolittaa koko hyllyvälin kantavuuden. Tämän vuoksi kuormitustaulu, sen antaman tiedon lukeminen ja ymmärtäminen sekä tarvittaessa kuormitustaulun päivittäminen hyllystön muutosten jälkeen valmistajalta on tärkeää. 

Jokaisessa varastossa tulisi olla varastolaitteiden turvallisuudesta vastuussa olevaa henkilö (PRSES). Kuormalavahyllystö on laeissa määritelty varastolaitteeksi ja sitä koskee lainmukaiset korjaus ja ylläpitovelvoitteet. 

Hyllylayout 

Hyllyjen laajentamisen tai supistamisen apuna on hyvä olla ajantasainen hyllystön layoutkuva. Layoutkuvan piirtäminen ja/tai olemassa olevan kuvan päivittäminen onnistuu meiltä palveluna ja tehdään yleensä osana hyllystötarkastusta. 

Tarkastuksen tärkeimmät rakenteelliset näkökohdat ovat (SFS-EN 15635): 

a) iskun aiheuttamat vauriot rakenteisiin, erityisesti pylväisiin ja vaakapalkkeihin kohdistuvat vahingot

b) pylväiden poikkeama pystysuoruudesta

c) kaikkien osien kunto ja toimivuus, erityisesti aluslevyn ja vaakapalkin liitokset pylvääseen

d) halkeamat hitsissä tai perusmateriaaleissa

e) rakennuksen lattian kunto

f) kuorman asema kuormalavalla

g) kuormankantovälineiden paikka hyllystössä ja lattialla

h) hyllystö on rakennettu asennusohjeiden mukaan.

Muita tarkastettavia turvallisuuteen liittyviä asioita ovat: 

i) kuormitus- ja opastetaulut ovat esillä ja päivitetty

j) yksikään varastopaikka ei ole ylikuormitettu

k) yksikkökuormien vakaus on tyydyttävä

l) yksikkökuormien mitat ovat tyydyttäviä.

Yllä olevan pohjalta tarkastuksesta tehdään ja toimitetaan pöytäkirja. Sen pohjalta on korjausosien hankinta ja korjaustoimenpiteet helppo suorittaa.